ULJE CRNOG KIMA

ULJE CRNOG KIMA


Crni kim, cvjetna je biljka poznata pod nazivom čorokot, čukoret te crni kumin. Crni kim prepoznaje se po oštrim listovima i svijetlo plavim cvjetovima, a ulje koje se od njega proizvodi poznato je od davnina kao “lijek koji liječi sve osim smrti”.


Glavni sastojak crnog kima je timokinon, bioaktivna fitokemikalija čije se djelovanje u suvremenim istraživanjima sve više pokazuje kao izrazito blagotvorno na ljudsko zdravlje. On djeluje protuupalno i podiže imunitet.

Ulje crnog kima obiluje esencijalnim masnim kiselinama, kao što su oleinska kiselina koja snižava loš kolesterol i štiti kardiovaskularni sustav i linolenska kiselina koja djeluje protuupalno. Ulje sadrži B vitamine te najvažnije minerale poput:

  • kalcija
  • željeza
  • bakra
  • cinka
  • fosfora
ZDRAVSTVENE DOBROBITI


1.MOŽE SMANJITI AKNE

Neka istraživanja su pokazala da ulje crnog kima može biti korisno kod kožnih stanja poput akni. To može biti zbog antimikrobnih i protuupalnih svojstava povezanih s uljem crnog kima. 


2.MOŽE POMOĆI U LIJEČENJU PSORIJAZE

Otkriveno je da ulje crnog kima može pomoći u liječenju psorijaze, kroničnog upalnog stanja koje karakteriziraju ljuskave crvene mrlje na koži. 


3.POSPJEŠUJE ZACJELJIVANJE RANA

Ulje crnog kima sadrži spoj pod nazivom timokiom, koji je proučavao zbog svoje sposobnosti da stimulira rast tkiva i pospješuje zacjeljivanje rana. Timokinon može pomoći u liječenju opeklina, rezova i dijabetičkih rana zbog svojih protuupalnih, antioksidativnih i antibakterijskih učinaka.


4.MOŽE POBOLJŠATI ZDRAVLJE KOSE

Zahvaljujućim svojim antimikrobnim i antioksidativnim svojstvima, ulje crnog kima često se dodaje u proizvode za njegu kose, maske za kosu i šampone. Ulje crnog kima poboljšava sjaj, snagu, volumen i teksturu kose.


5.MOŽE POMOĆI U BORBI PROTIV RAKA

Zahvaljujući svojim moćnim fitokemikalijama i antioksidativnim sposobnostima, pokazalo se da ulje crnog kima pomaže u prirodnom liječenju raka. Istraživanja otkrivaju da timokinom, najzastupljenija bioaktivna komponenta u ulju crnog kima, pomaže inducirati apoptozu u stanicama leukemije, stanicama raka dojke i stanicama tumora mozga. Ta sposobnost se pripisuje timokinonu crnog sjemena i njegovim protuupalnim svojstvima.


6.PROMIČE ZDRAVLJE JETRE

Jetra je jedan od najvažnijih organa u tijelu. Gotovo svaki toksin se prerađuje kroz jetru, a žuč iz jetre je ključ za probavu masti i održavanje vašeg uma i tijela sretnim i zdravim. Za one koji se bore s lošim radom jetre zbog nuspojava lijekova, konzumiranja alkohola ili bolesti, ulje crnog kima moglo bi uvelike ubrzati proces ozdravljenja. 


7. BORI SE PROTIV DIJABETESA

Crni kim je jedan od rijetkih tvari na planeti za koju se smatra da pomaže u prevenciji dijabetesa tipa 1 i tipa 2. Crni kim poboljšava toleranciju glukoze jednako učinkovito kao metformin.


8. PODRŽAVA ZDRAVLJE PROBAVNOG SUSTAVA

Jedna od najstarijih tradicionalnih upotreba sjemenki crnog kima bila je promicanje cjelokupnog zdravlja probavnog sustava, a tinkture sjemenki često su se koristile za probavne smetnje i nadutost, gubitak apetita i proljev. 


9.PRIRODNI ANTISEPTIK

Ulje crnog kima prirodan je antihistaminik i jedan od najpopularnijih prirodnih lijekova za liječenje i prevenciju alergija.Potrebno ga je početi koristiti nekoliko mjeseci prije sezone alergija, da bi se organizam unaprijed pripremio.Njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma, pa čak i kompletnog izlječenja.Djelotvorno je i u liječenju bolesti dišnih organa uključujući astmu, hripavac, bronhitis i upalu grla.

 

PRIMJENA

Ulje crnog kima dostupno je u obliku ulja ili kapsula. Preporučena dnevna količina je jedna čajna žličica triput dnevno.Ulje može se koristiti i lokalno - za njegu problematične kože i vlasišta, kod artritisa i reume te kod migrena.U mnogim receptima, preporučuje se pomiješati ulje crnog kima s medom i tako ga popiti. Med pojačava ljekovito djelovanje crnog kima i njegovu apsorpciju u organizmu.Kod bolesti uha, ulje crnog kima razrijeđeno s maslinovim uljem kapa se direktno u uho, a kod bolesti oka - nanosi se na oko.Kupujte samo kvalitetno, nerazrijeđeno ulje crnog kima.Najbolje ulje crnog kima dolazi iz južne i jugozapadne Aziji, najčešće iz Egipta - zemlje odakle ta biljka izvorno potječe.Podijeli na:

Valentina Krvarić

Pročitaj više