KURKUMA

KURKUMA


Što je kurkuma?

Kurkuma je iznimno ljekovita začinska biljka koja se u indiji tisućama godina koristi kao začin i kao ljekovita biljka. 

Kurkuma sadrži spojeve s ljekovitim svojstvima, ti spojevi se nazivaju kurkuminoidi. Najvažniji je kurkumin. Kurkumin je glavni sastojak kurkume. Ima snažno protuupalno djelovanje i vrlo je jak antioksidans.

DOBROBITI KURKUME


1.KURKUMA SADRŽI BIOAKTIVNE SPOJEVE S LJEKOVITIM SVOJSTVIMA

Sadržaj kurkumina u kurkumi nije tako visok.To je oko 3% po težini. Većina studija o ovoj biljci koristi ekstrakte kurkume koji uglavnom sadrže sam kurkumin s dozama koje obično prelaze 1 gram dnevno. Bilo bi vrlo teško postići te razine samo koristeći kurkumu kao začin u hrani, zato neki ljudi se odlučuju koristiti suplemente.

Kurkumin se slabo apsorbira u krvotok, pomaže ga konzumiranje s crnim paprom koji sadrži piperin. Piperin je prirodna tvar koja pospješuje apsorpciju kurkumina. 


2.KURKUMIN JE PRIRODNI PROTUUPALNI SPOJ

Pomaže u borbi protiv stranih napadača i ima ulogu u popravljanju oštećenja u vašem tijelu. Iako je tema upale višeslojna i vjerovatno nema jednostavnog odgovora, ključni zaključak u vezi s kurkuminom je da je on bioaktivna tvar koja se može boriti protiv upale. Međutim, za postizanje ljekovitih rezultata potrebne su vrlo visoke doze.


3. KURKUMA MOŽE POVEĆATI ANTIOKSIDATIVNI KAPACITET TIJELA

Vjeruje se da je oksidativno oštećenje jedan od mehanizma iza starenja i mnogih bolesti. Uključuje slobodne radikale, visoko reaktivne molekule s nesparenim elektronima. Slobodni radikali imaju tendenciju reagirati s važnim organskim tvarima, kao što su masne kiseline, proteini i DNA. Glavni razlog zašto su antioksidansi toliko korisni je taj što štite vaše tijelo od slobodnih radikala. Kurkumin je snažan antioksidans koji može neutralizirati slobodne radikale zbog svoje kemijske strukture.


4.KURKUMIN MOŽE POTAKNUTI NEUROTROFNI FAKTOR KOJI POTIČE IZ MOZGA

Neuroni su sposobni stvarati nove veze, a u određenim dijelovima mozga mogu se razmnožavati i povećati njihov broj. Jedan od glavnih pokretača ovog procesa je moždani neurotrofni faktor BDNF.Kurkumin podiže razinu moždanog hormona BDNF. Ovo je gen koji je uključen u stvaranje proteina odgovornog za promicanje života neurona. BDNF ima ulogu u pamćenju i učenju, a može se naći u područjima mozga odgovornim za jelo, piće i tjelesnu težinu.  


5.KURKUMIN MOŽE SMANJITI RIZIK OD SRČANIH BOLESTI

Kurkumin može pomoći u preokretu mnogih koraka u procesu bolesti srca. Glavna dobrobit kurkumina kada su u pitanju bolesti srca poboljšanje funkcije endotela, obloge krvnih žila. Endotelna disfunkcija glavni je pokretač bolesti srca. Tada vaš endotel nije u stanju regulirati krvni tlak, zgrušavanje krvi i razne druge čimbenike.

Kurkumin može pomoći u smanjenju upale i oksidacije, što može igrati ulogu u srčanim bolestima. 


6.KURKUMA MOŽE POMOĆI U PREVENCIJI RAKA

Kurkumin je proučavan kao korisna biljka i liječenju raka i otkriveno je da utječe na rast i razvoj raka. Studije su pokazale da može: 

  • doprinositi smrti stanica raka
  • smanjiti rast novih krvnih žila u tumorima
  • smanjiti metastaze7.KURKUMIN MOŽE BITI KORISTAN U LIJEČENJU ALZHEIMEROVE BOLESTI

Poznato je da upala i oksidativno oštećenje igraju ulogu Alzheimerovoj bolesti, a kurkumin ima blagotvoran učinak na oboje. Osim toga, ključna značajka Alzheimerove bolesti je nakupljanje proteinskih spletova koji se nazivaju amiloidni plakovi. Studije pokazuju da kurkumin može pomoći u čišćenju ovih naslaga.


8.PACIJENTI S ARTRITISOM DOBRO REAGIRAJU NA DODATKE KURKUMINA

S obzirom da je kurkumin moćan protuupalni spoj, logično je da može pomoći kod artritisa. 


9.KURKUMIN IMA KORIST PROTIV DEPRESIJE

Depresija je također povezana s smanjenim razinama BDNF-a i smanjenjem hipokampusa. područja mozga koje ima ulogu u učenju i pamćenju. Kurkumin miže pomoći u povećanju razine BDNF-a, potencijalno poništavajući neke od navedenih promjena. Također kurkumin može potaknuti moždane neurotransmitere serotin i dopamin.Podijeli na:

Valentina Krvarić

Pročitaj više