Kako odabrat najbolje gainere

06.03.2020

Kako odabrat najbolje gainere


Sigurno ste čuli za izraz "masa je mama", ako niste na pravom ste mjestu. Informirati ćemo vas koji su najbolji mass gaineri za vaše tijelo. Vježbanje zahtijeva disciplinu, čak i uz intenzivan trening i čistu prehranu teško je postići željeni rast mišića, stoga su nam potrebni dodatni hranjivi sastojci kako biste povečali svoju mišičnu masu i snagu. U stvarnom životu nije toliko jednostavno pojesti dovoljno kalorija, tako da nam je potrebna pomoć složenih ugljikohidrata i proteina. Vegetarijanci imaju poteškoće u ispunjavanju dodatnih količina proteina, njima je najviše potrebna dodatna pomoć. Ako je vaš cilj da postanete veći i jači, te da prikažete svoje čvrste ruke i prsa, potrbene su vam dodatne kalorije i iz čistih izvora.

PREDNOSTI GAINERA



1. Povećavaju mišićnu masu
2. Izvori su energije
3. Lakše dostizanje željenih unosa kalorija
4. Jednostavna zamjena za obrok u užurbanim situacijama
5. Brži oporavak mišića
6. Zdrave masti koje će vam pomoći da ostanete mršavi i mišićaviji
7. Dodani vitamini, hranjive tvari, vlakna itd.





KAKO ODABRATI PRAVI MASS GAINER ZA SEBE


Gaineri sadrže dovoljno kalorija, ali izvor tih kalorija je jednako važan. Vaš je cilj biti mršav i mišićav, a ne debeo! Zato pročitajte osnove prije nego što kupite svoju kanticu za masu i pogledajte na koje faktore trebat obratiti pozornost.



1. 3:1 Omjer ugljikohidrata i proteina

Složeni ugljikohidrati i bjelančevine u prikupljanju mase trebaju biti prisutni u omjeru 3:1. Proteini u uzgajivaču mase trebali bi potjecati iz izvora sporo-srednjeg i brzog otpuštanja, poput micelarnog kazeina, kalcijevog kazeinata i proteina surutke. Najbrža metabolizirajuća surutka odmah isporučuje hranjive tvari u pogođenim mišićnim tkivima nakon naporne vježbe i pokreće sintezu novih mišića. Proteini s brzim probavljanjem poput micelarnog kazeina i kalcijevog kazeinata djeluju kao izvrsno noćno i između obroka proteina kako bi se spriječilo kvarenje mišića, očuvalo vitka mišićna masa i održavalo tijelo u pozitivnoj dušičnoj ravnoteži. Složeni ugljikohidrati polako probavljaju i pružaju energiju za rad.



2. Probavni enzimi

U masovnom prikupljanju mase potrebna je prisutnost probavnih enzima. Poboljšana probava smanjuje vjerojatnost napuhavanja i daje gorivo za intenzivne treninge.



3. Šećer s niskim dodavanjem

Najlakši način za povećanje kalorijske vrijednosti je unošenjem više šećera u masu za dobivanje mase. Ali, kvalitetan dobivač mase osigurat će hranjive tvari iz čistijih izvora poput bjelančevina i složenih ugljikohidrata i svesti šećer na minimum. Nula je na masnom uzgajivaču koji sadrži šećer ne veći od 6 g u obroku od 100 g.



4. Vitalne hranjive tvari

Vitamini i minerali igraju važnu ulogu u oslobađanju metaboličkog stresa stvorenog vježbanjem. Multivitamini u masi koji potiču masu potiču biokemijske reakcije u tijelu kako bi se oslobodio mišićni umor nakon vježbanja.



Pronađi akciju na FitAlertu.

Formula za dobitak mase su tvari koje sadrže kreatin, betain, glutamin i MCT ulje jer im je cilj podići trening na višu razinu. Kreatin u masovnim akterima pomaže u stvaranju rezerve fosfokreatina, koja je energetska rezerva tijela za treninge jake snage. Kreatin pomaže poboljšati njegove performanse i to onda rezultira jačim treninzima, eksplozivnim dizanjem i više mišićne mase. Betain, aminokiselina koja stvara masu, podržava alfa performanse i pomaže povećati mišićnu masu i veličinu. Poznat i kao gorivo za oporavak, glutamin minimizira raspad mišića kako bi povećao mišićni dobitak. MCT ulje poboljšava sagorijevanje masti. MCT (srednje lančani trigliceridi) ulje u profesionalnim formulama za povećanje mase omogućava bodybuilderima da svoje vježbanje podignu na novu razinu.





Gaineri su bogati ugljikohidratima i proteinima, stoga prave savršeno piće za oporavak mišića. Najbolje je popiti jednu porciju između obroka kako bismo održali pozitivnu ravnotežu dušika i podržali visokokaloričnu dijetu. Kad odabirete gainere za masu, informirajte se, jer sve kalorije nisu jednake. Odaberite pravi prikupljač mase, prema vašim potrebama i razini treninga, te isklesajte tijelo koje želite.

Podijeli na:

Mario Krvarić

Treniranje i zdrava prehrana su sastavni dio mog života, te sa vama želim podijeliti svoje znanje kako biste bolje i brže postigli željene rezultate.

Pročitaj više