Koliko puta tjedno trenirati trbušnjake?

24.02.2021


Jedna od najvažnijih sastavnica atletske i zategnute figure su trbušni mišići. Njihova prisutnost značajno vizualno poboljšava vašu tjelesnu građu i daje vašoj figuri određeni estetski izgled.

Mnogo smo puta razgovarali o tome kako izgraditi i otkriti mišiće trbuha. U ovom ćemo članku razgovarati i detaljno razmotriti pitanje koje brine prilično velik broj ljudi, naime koliko puta tjedno trebate trenirati trbušnjake. Prije nego što započnemo s analizom ovog problema, pogledajmo anatomiju trbuha kako bismo mogli razumjeti osnove.


ANATOMIJA TRBUŠNIH MIŠIĆA

Dakle, ovu mišićnu skupinu čini nekoliko mišića koji igraju važnu ulogu u kretanju ljudskog tijela. Oni igraju ulogu fleksora trupa i kičmenog stuba i antagonisti su (suprotni mišići) mišića koji protežu kralježnicu i trup.

Rectus abdominis mišići igraju ulogu fleksora. Ako postoji bilateralna kontrakcija mišića jezgre, kosi mišići uključuju se u proces fleksije. Osim toga, kosi mišići, koji se nalaze na bočnim stranama trbuha, sudjeluju u rotaciji trupa.

Rad uključuje dio prema kojem se osoba okreće. Također, mišići jezgre igraju važnu ulogu u disanju. Uz sve navedeno, oni igraju važnu ulogu u držanju trbušnog pojasa stvaranjem intraabdominalnog pritiska.

Odnosno, ako su trbušni mišići neke osobe u dobroj formi, svi su organi unutrašnjih organa na mjestu.


PREHRANA IMA VAŽNU ULOGU U VIDLJIVOM ABS-u

Prvo morate shvatiti da su trbušnjaci isti mišići kao i bicepsi, tricepsi, pektorali i svi ostali mišići tijela. Da biste izgradili trbušnjake, kao i učinili ih vidljivima, nije dovoljno samo vježbati. Osim vježbanja, morate slijediti ispravnu prehranu ako ne želite da sav vaš trud bude uzaludan

Problem je što je ljudsko tijelo dizajnirano na takav način da se u trbušnoj regiji nakuplja većina masnih naslaga (kod muškaraca). Takva prekomjerna težina na trbuhu može se klasificirati u dvije vrste - potkožnu i unutarnju masnoću (koja se naziva i visceralna masnoća).

Potkožna masnoća je masnoća ispod vaše kože, ona koja skriva vaših šest paketa. Visceralna masnoća opasniji je neprijatelj od vizualne masti, jer može izravno utjecati na zdravlje osobe.

Čak i ako trenirate trbušnjake 24 sata dnevno, svaki dan, jednostavno nećete postići nikakav rezultat u pogledu bilo kakvih vizualnih poboljšanja. Odnosno, fizičkim radom ojačat ćete trbušne mišiće, izgraditi dodatnu mišićnu masu, ali s vizualnog stajališta - rezultat neće biti vidljiv.


Ključ za dobivanje savršenih i isklesanih trbušnjaka je postotak potkožne masnoće u tijelu, koji se može mjeriti raznim metodama i uređajima. Apsolutno svaka osoba, bez iznimke, ima trbušne mišiće. Netko ima vidljive trbušnjake, drugi imaju trbušnjake skrivene ispod sloja viška masnoće.

Problem je, opet, taj što je ta mišićna skupina skrivena iza masnog sloja, koji mora biti sagorjen kako bi vaši trbušni mišići bili vidljivi. Zapravo, najvažniji faktor dobivanja savršenog pakiranja od šest je prehrana. Bez obzira na to koliko puta tjedno radite trbušnjake ili koliko dugo ih radite, dobra dijeta je ono što će ih otkriti.

Unatoč činjenici da je prehrana najvažniji čimbenik kojemu biste trebali dati prednost, ne treba zaboraviti ni vježbanje. Vježba čini vašu jezgru fit, čvrstom, gradi mišićnu masu. Slučajno se događa da se ti mišići jezgre oporavljaju dovoljno brzo, pa kako bi ojačali jezgru, trbušni treninzi moraju biti dovoljno intenzivni i redoviti.


Dakle, da biste im omogućili dobar trening, morate trenirati trbuh 3-4 puta tjedno. Dobra praksa je trenirati trbušnjake na dane treninga, na kraju treninga, jer ćete već biti zagrijani i spremni za intenzivne seanse treninga. 


KOLIKO PUTA TJEDNO TREBA TRENIRATI ABS - ZAKLJUČAK

Koji se zaključci mogu izvući iz svega navedenog u ovom članku? U osnovi, trebali biste trenirati trbušnjake 3-4 puta tjedno nakon treninga, a ostatak vremena posvetiti odmoru i oporavku. Jedite bolje, dovoljno spavajte i držite se svakodnevne rutine. I na kraju, ako želite imati isklesane trbušnjake, morate ciljati na 9% -10% (ili manje) tjelesne masnoće.

Podijeli na:

Mario Krvarić

Treniranje i zdrava prehrana su sastavni dio mog života, te sa vama želim podijeliti svoje znanje kako biste bolje i brže postigli željene rezultate.

Pročitaj više