Poptuni vodič: Friteza na vrući zrak + 7 Recepata

20.08.2024

Želiš se zdravije hranit, a ne želiš jesti dosadnu hranu i poptuno mjenjati svoje navike prehrane samo kako bi jeo/la zdravije? Svi ti pričaju kako ulje i masti nisu zdrave, te da ćeš zbog njih imati problema sa zdravljem, srcem, krvnim žilama…

Zbog svega toga stalno tražiš neki “trik” pomoću kojeg bi i dalje mogao/la uživati u hrani koju voliš, poput pommes fritesa, pečenog krumpira, mesa, pohane piletine, pohanog sira?

Inače ne vjerujem u “trikove”, ali friteza na vrući zrak se ipak čini kao trik koji radi. Zapravo, ne čini se, stvarno radi - isprobano i dokazano!

Objasnit ću ti što je friteza na vrući zrak, kako radi, koju hranu u njoj možeš spremati, koju fritezu odabrati, nekoliko recepata koje smo već spremali u fritezi, te recenziju i unboxing Cosori friteze na vrući zrak.


Što je friteza na vrući zrak?

Air Fryer ili friteza na vrući zrak je uređaj, tj. pećnica koji će ispeći tvoju hranu kao da je zapravo pržena ili pohana, samo zdravije. Friteza na vrući zrak će postići gotovo iste, nekada čak i bolje rezultate od toga da pržiš hranu u vrućem ulju.

Kao što samo ime kaže, friteza radi tako da unutar nje cirkulira vrući zrak koji zagrijava ono malo ulja što staviš, i tako ispeče hranu da bude hrskava i sočna.

Razlika između obične friteze, pećnice i pohanja u ulju

Nema neke velike razlike između pohanja u vrućem ulju u tavi ili u fritezi, bez obzira spremaš li pommes frites ili pohanu piletinu. Mane običnih friteza i pohanja u ulju su te da hrana upija jako puno ulja, time dodaje extra kalorije u tvoju hranu, a i ovisno o vrsti ulja može biti toksično.

Pohanjem u običnom suncokretovom ulju može biti jako toksično i čak kancerogeno ako se pregrije u tavi ili fritezi.

Glavna razlika između obične friteze i friteze na vrući zrak je ta što fritezi na vrući zrak treba čak 80% manje ulja nego u običnoj.

Osim što ćeš jesti zdraviju hranu sa manje nepotrebnog ulja, olakšat će ti i spremanje hrane, te čišćenje. Ovisno o modelu i brandu air fryera kojeg uzmeš, većina njih ima predefinirane programe pečenja, timer, neljepljivu posudu i perive su u perilici posuđa.

Air Fryer nije samo zamjena za pohanje u dubokom ulju ili fritezu, već i za pećnicu. Zašto zagrijavati veliku kuhinjsku pećnicu ako spremaš manje količine hrane, i na kraju moraš očistiti tavu/protvan, pećnicu, čekat da se zagrije, ispeče, pratit vrijeme pečenja…

Uz Air Fryer samo stavi hranu u posudu, odaberi program za pečenje, i prati status pečenja putem svog mobitela ili ekrana na fritezi. Nakon pečenja stavi posudu friteze u perilicu za posuđe i to je to. Štediš vrijeme, kalorije, a i tko voli prat suđe? :)


Zdravija od obične friteze?

Činjenica je da je friteza na vrući zrak daleko zdravija od obične friteze ili prženja u ulju. Evo nekoliko razloga zašto je friteza na vrući zrak zdravija od obične:

  • Štedi ulje - nakon prženja u tavi ili fritezi višak ulja ćeš ionako baciti
  • Smanjuje unos masti i kalorija u organizam. Porcija mcdonalds pommes fritesa ima 20g masti (180kcal). U fritezi to može biti 2g masti, odnosno 18kcal
  • Ne pregrijava ulje i ne stvara toksične spojeve koji uzrokuju rak

Prednosti i nedostaci

Friteza na vrući zrak ima daleko više prednosti nego nedostataka u usporedbi sa klasičnom fritezom ili pećnicom, iako ima daleko više prednosti.

Prednosti:

  • Zdravija hrana: smanjenjem unosa nepotrebnih masti jesti ćeš zdravije
  • Brža priprema hrane: friteza na vrući zrak se brže zagrije i ispeče hranu
  • Laka za čišćenje i održavanje
  • Ušteda električne energije naspram velike pećnice

Nedostaci:

  • Kapacitet friteze: ovisi o modelu friteze, friteza ima ograničen kapacitet hrane, pa možda nije praktična ako pripremaš hranu za 5+ ljudi


Savjeti za upotrebu

Iako fritezu na vrući zrak nije teško koristiti, čak će biti i jedan od najjednostavnijih uređaja u tvojoj kuhinji, donosimo ti par savjeta kako bi očuvao/la vijek friteze i pripremio/la ukusniju hranu.

Operi fritezu prije prve upotrebe

Friteza ne zahtjeva nikakve posebne pripreme za korištenje, izvadi iz kutije, dobro operi košaru mekom spužvicom i spremna je za pečenje hrane.

Pravilno pripremi hranu

U fritezi možeš peći gotovo sve što i u običnoj fritezi, u tavi sa uljem ili pećnici. Hranu za fritezu ne treba drugačije pripremati nego za običnu pećnicu, osim što ti treba manje ulja. Hranu začini po želji, dodaj malo ulja i spremna je za pečenje.

Ne pretrpavaj košaru

Kod odabira friteze bitno je paziti da volumen košare odgovara tvojim potrebama. Fritezu nije pametno pretrpavati, i bitno je da kod pečenja zrak može slobodno kružiti unutar košare oko hrane.

Protresi košaru tijekom pečenja

Kako ti jedna strana hrane ne bi bila hrskavija ili brže pečena od druge, savjetujemo ti da tijekom pečenja u pola vremena protreseš hranu i nastaviš pečenje.

Redovno čisti fritezu

Većina modernih friteza ima košare obložene neljepljivim materijalom poput teflona, stoga ni čišćenje nije teško. Kada se košare ohlade, stavi ih u pećnicu za posuđe ili operi mekanom spužvicom (nikako grubom stranom) i spremna je za novo pečenje. Da produžiš vijek trajanja friteze i jedeš zdraviju hranu, redovno čisti fritezu.

Što se sve može peći u fritezi na vrući zrak?

Jedna od najboljih stvari kod friteze na vrući zrak je širolikost hrane koju možeš peći u njoj. Evo nekoliko primjera namirnica koje možeš spremati u njoj:

Krumpir ili Pommes Frites

Krumpir i pommes frites je klasični primjer hrane koja može biti zdrava ako je spremljena u fritezi na vrući zrak. Izreži krumpir, dodaj začine, žlicu ulja, protresi, odaberi program pečenja za pommes ili krumpir i klikni start. Pročitaj detaljan recept za krumpir iz friteze na vrući zrak.

Pileća krilca i zabatci

Tko ne voli pohana pileća krilca? Sa fritezom na vrući zrak ih možeš jesti svaki dan, i to će biti jedan od najzdravijih obroka za tebe.

Pileća prsa

Nema jednostavnijeg načina za ispeći zdravija i sočnija pileća prsa nego u air fryeru.

Riba

Air fryer je odličan i za pripremu ribe! Mariniraj filet lososa, u maslinovom ulju, limunu, soli, papru i drugim željenim začinima te peci po programu za ribu, ili 10 minuta na 200 stupnjeva.

Povrće

Gotovo svako povrće možeš pripremiti u fritezi na vrući zrak i to je još jedan razlog zašto je idealan dodatak za tvoju kuhinju. Idealna je za pripremanje pečenih šampinjona, brokule, tikvica i ostalog povrća.

Kolači i deserti

Osim za pečenje mesa i povrća, idealna je i za pečenje kolača i deserata. U njoj možeš ispeći kolače poput lava cakea, cheesecakea, browniesa, ili neke jednostavnije slastice poput zobenih keksiju.

Pizza

Nevjerovatno je da u fritezi možeš čak ispeći i pizzu, jednostavnije nego u običnoj pećnici.

Vodič za kupovinu i odabir friteze

Kupovina friteze može biti zbunjujuća s obzirom na šrioku ponudu modela, funkcija i cijena. Ovaj vodič će ti pomoći da odabereš najbolji model za svoje potrebe, i kako da usporediš cijene friteza na vrući zrak.

Kapacitet

Kapacitet friteze i volumen košarica je vjerovatno najvažniji faktor za odabir modela. Prije odabira promisli za koliko ćeš osoba ili obroka najčešće pripremati hranu. Ovisno o tvojim potrebama, možeš odabrati izmđu različitih kapaciteta:

Manje friteze (1-2 litre): Idealne su za samce ili parove. Ove friteze zauzimaju manje prostora u kuhinji i često su jeftinije, ali mogu biti ograničene u količini hrane koju možeš pripremiti odjednom.

Srednje friteze (3-5 litara): Ove su friteze najprikladnije za obitelji od 3-4 osobe. Omogućuju pripremu veće količine hrane u jednoj seriji, a ipak su dovoljno kompaktne da ne zauzimaju previše prostora.

Velike friteze (6+ litara): Ako imate veću obitelj ili često kuhate za veće grupe, velika friteza na vrući zrak bit će najbolji izbor. Ove friteze omogućuju pripremu većih komada hrane poput cijelog pileta ili većih količina krumpirića.

Snaga i performanse

Snaga friteze, izražena u vatima (W), određuje brzinu i učinkovitost pečenja. Snaga obično varira od 1200 W do 1800 W, ovisno o modelu:

1200-1400 W: Prikladno za manje friteze koje ne zahtijevaju veliku snagu. Ove friteze mogu kuhati manje količine hrane relativno brzo, ali mogu imati problema s većim komadima hrane.

1500-1700 W: Ovo je standardna snaga za većinu srednje velikih friteza. Omogućuje brže kuhanje i bolju kontrolu nad temperaturom, čime se postižu konzistentni rezultati.

1800+ W: Najsnažnije friteze koje pružaju brže zagrijavanje i kuhanje, te su idealne za velike količine hrane. Ove friteze često dolaze s naprednijim funkcijama i većim kapacitetom.

Funckije i programi

Mnoge moderne friteze na vrući zrak dolaze s nizom unaprijed postavljenih programa i dodatnih funkcija koje olakšavaju kuhanje:

  • Predefinirani načini pečenja: Ove postavke omogućuju jednostavno kuhanje specifičnih jela kao što su krumpirići, piletina, riba ili slastice, bez potrebe za ručnim podešavanjem temperature i vremena.
  • Funkcija pečenja, roštiljanja i dehidriranja: Neki modeli nude dodatne funkcije poput pečenja kolača, roštiljanja mesa ili čak dehidriranja voća i povrća. Ako planiraš koristiti fritezu za razne kulinarske zadatke, ove funkcije će ti biti korisne.
  • Timer i automatsko isključivanje: Ove značajke omogućuju vam da postavite vrijeme kuhanja i zaboravite na uređaj dok se hrana kuha. Automatsko isključivanje sprječava prekuhavanje i osigurava sigurnost.

Jednostavnost korištenja i mobilna aplikacija

Kod odabira friteze, važno je da i razmotriš koliko će ti uređaj biti jednostavan za korištenje i održavanje.

  • Digitalni zaslon vs. analogne kontrole: Neki modeli dolaze s digitalnim zaslonima i dodirnim tipkama koje omogućuju jednostavnu navigaciju kroz postavke, dok drugi imaju jednostavnije, analogne kontrole s gumbima. Digitalni modeli često nude više funkcionalnosti, ali analogni su ponekad izdržljiviji i jednostavniji za korištenje, poput klasične pećnice.
  • Sa ili bez mobilne aplikacije: Neki modeli imaju i mogućnost povezivanja sa mobilnom aplikacijom putem bluetootha, pa ćeš pomoću nje moći pratiti napredak pečenja iz udobnosti svog kauča.
  • Odvojivi dijelovi: Provjeri je li košara friteze odvojiva i periva u perilici posuđa, što značajno olakšava čišćenje. Neki modeli također nude neprianjajuće premazane košare koje sprječavaju lijepljenje hrane i olakšavaju održavanje.
  • Veličina i prostor za pohranu: Ako imate ograničen prostor u kuhinji, odaberite kompaktni model koji je jednostavan za pohranu kada nije u upotrebi.

Cijena i omjer kvalitete

Kod odabira friteze na vrući zrak treba uzeti i obzir njezinu cijenu i pronaći ono što odgovara tvom budžetu. Cijene modela se kreću od nekoliko desetaka do nekoliko stotina eura.

Za one koji žele malo više fleksibilnosti, srednji cjenovni rang obično nudi najbolji omjer cijene i kvalitete. U ovoj kategoriji dobit ćete solidne performanse, dovoljno snage i funkcionalnosti koje će zadovoljiti potrebe većine kućanstava.

Ako si spreman/na uložiti malo više, premium modeli nude napredne značajke, veći kapacitet i dodatne dodatke koji će ti olakšati svakodnevicu u kuhinji. Ovi modeli su često izdržljiviji i pružaju vrhunske rezultate.

Uštedi vrijeme kod potrage i usporedi cijene friteza na vrući zrak koristeći FitAlert aplikaciju za usporedbu cijena.

Dodaci i pribor

Neki modeli friteza na vrući zrak dolaze s dodatnim priborom koji proširuje mogućnosti kuhanja:

  • Rešetke za pečenje: Idealne za pripremu mesa i ribe na način koji omogućuje višak masnoće da se ocijedi.
  • Kalupi za kolače: Posebni kalupi koji su dizajnirani da stanu u fritezu omogućuju pečenje kolača i slastica.
  • Košare i odjeljci: Neke friteze dolaze s dodatnim košarama ili odjeljcima koji omogućuju kuhanje različitih namirnica odjednom, bez miješanja okusa.

Recepti

Testirali smo Cosori fritezu i donosimo nekoliko jela i recepata koje možeš vrlo jednostavno ispeći u njoj.


Svi znamo da je riba zdrava za nas, ali najčešće nemamo vremena pripremati ju. U samo 30 minuta možeš pripremiti ručak sa 30g proteina!

Brzi i Zdravi Ručak u Cosori Fritezi | Losos i Domaći Pomfri u 30 Minuta


Podijeli na:

Mario Krvarić

Treniranje i zdrava prehrana su sastavni dio mog života, te sa vama želim podijeliti svoje znanje kako biste bolje i brže postigli željene rezultate.

Pročitaj više