Vrste whey proteina,koji whey je najbolji?

22.08.2023

Što je whey protein?

Whey protein je protein dobiven derivacijom sirutke iz mlijeka. Za whey vrijedi pravilo da je glavni protein koji se najbrže apsorbira u tijelu i pruža tijelu brz oporavak i kod najmanjih oštećenja na mišićima kako bi mišići bili u boljoj funkciji i isto tako pridonosi oporavku kostiju. Razlikujemo koncentrat whey,Whey Izolat i Hidrolizat whey proteina,te njihov protein blend kad su sva tri u jednom spoju i izolat i Koncentrat i Hidrolizat u spoju. Whey protein se isključivo koristi kao dodatak prehrani i ne uzima ga se kao zamjena za obrok.



Whey koncentrat

Whey koncentrat sadrži i madti i prisutne šećere i kao takav je iznimno bogat i laktozom i kalcijem. Ovaj whey protein se najsporije otpušta dok se molekule razbiju u podkomponente treba mu i do 4 sata.Nije idealan zbog prisutnih šećera koje gledamo reducirati što više ukoliko je intenzitet treninga visok što znači da tijelo traži bržu apsorpciju proteinskog napitka u organizam,zbog većeg omjera masti to je nemoguće ostvariti i kao takav nije najčišći protein jer ima niži aminokiselinski sastav.



Whey izolat

Whey izolat je posebno mikrofiltrirani koncentrat proteina sirutke i njegova baza je suha,to znači da gotovo iznos masti i ugljikohidrata je ispod jednog grama i to ga čini idealnim za izgradnju i održavanje čistog mišića jer je gotovo zanemarivo i u cijeni nije puno skuplji i to ga čini pristupačnim svakom pojedincu koji ima za ciljeve postaviti viši standard svojim mišićima i opskrbiti ih bržom apsorpcijom proteina.Apsorpcija kod whey izolata traje pol sata do sat vremena što je veoma odlično jer tijelo može dobiti jako dobar napredak na definiciji uz pravilnu ishranu.



Hidrowhey

Hidrowhey ili hidrolizat whey proteina je najposebniji kako je najskuplji i isto tako najbrži bez madti i šećera dobiven sa super mikrofiltracijom whey kao takav ne sadrži uopće laktozu,apsorbira se od trenutka kad ste ga unijeli u sebe i do pol sata mu maksimalno treba za apsorpciju u organizmu.Rekli smo da ovaj protein ne sadrži laktozu i masti,ali zbog najbitnije stvari,a to je uz protein i njegov aminokiselinski sastav što ga čini bržim i jednostavnijim za osobe koje ne podnose laktozu ni u kojem smislu.Mana ovog proteina je jedino cijena definitivno je najskuplji na tržištu jer je i sam proces odvajanja svih madti i šećera jako zahtjevan posao za takozvani instant protein.



Whey blend (Whey koncentrat, hidrolizat i izolat 3u1)

Kada govorimo o whey protein blendu tada je očito da protein ni više ni manje ne sadrži preko 1 gram i znatno manje od 2 grama masnoća i šećera prisutnih na mjericu proteina.Kao ovakav whey se apsorbira brže nego sam koncentrat,a sporije od izolata skuplji je na tržištu od izolata i koncentrata,ali jeftiniji od hidrolizata i općenito kao takav sadrži aminogen formulu to znači da se apsorbiranje ovog proteina kroz sat i pol pruža jako učinkovitu regeneraciju i broj dva je nakon izolata što se tiče isplativosti kad se uzme u obzir sama kvaliteta proteina.

Zaključak

Whey izolat je najisplativiji protein za ciljeve svakog sportaša,pa čak i Whey blend je isplativ naspram hidrowheya koji košta za ova dva titana na tržištu kao zbroj cijene oba i dok oni koji su jeftiniji se razmatra cjelina u sastavu: najbogatiji s proteinskim i apsorbirajućim učinkom i ujedno najjeftiniji i efikasniji za kvalitetu samog proteina kao nagrada za prvo mjesto ide za Whey Izolat i drugo mjesto za Whey blend,te treće za Hidrowhey.

Podijeli na:

Neven Ćirović

Pročitaj više